Welk hout is geschikt als stookhout?

Zoveel soorten bomen, zoveel soorten hout. Maar niet elke boomsoort is even geschikt als stookhout. Dit leggen wij uit aan de hand van wat biologische feitjes. 

Een boom haalt met zijn wortels water en voedingsstoffen uit de grond. Denk daarbij aan stikstof, fosfor, kalium, calcium, zwavel, ijzer en magnesium. Elke boomsoort zet de stoffen daarbij om tot organisch materiaal. Hierdoor heeft elke houtsoort zijn eigen samenstelling aan chemische stoffen en is er verschil in het calorisch vermogen en de manier waarop het hout brandt. Dit maakt sommige houtsoorten meer geschikt als stookhout dan andere soorten. 

Welk hout kun je het beste stoken?

De meest geschikte houtsoorten voor het stoken in een houtkachel zijn het hout van de berk, es, eik, els en het hout van fruitbomen. Wij zetten de brandeigenschappen van de houtsoorten hieronder kort op een rij.

Geschikt stookhout:

  • Berkenhout 
    Brandt schoon, geeft veel warmte af, vonkt nauwelijks en maakt mooie heldere vlammen. Het is een zachte boomsoort met een zeer hoog calorisch vermogen. Omdat het hout snel brandt, is het ideaal hout om de kachel mee aan te maken of te gebruiken bij het bijvullen. 
  • Beukenhout                                                                                                                                                                           Beuken scoort hoog in verbrandingswarmte, droogt snel, heeft prima verbrandingseigenschappen, heeft van alle inheemse hardhoutsoorten de laagste asrest en de houtrook geur van beuken levert de minste overlast omdat de geurbelasting laag is en als minst onaangenaam ervaren worden vanwege de associatie met – doorgaans in rookkasten met een bed van chips van beukenhout – gerookte voedingsmiddelen.
  • Essenhout 
    Essenhout is een harde boomsoort. Het brandt trager en geeft een mooi vlammenspel. Dit maakt het hout zeer geschikt als brandhout. Het brandt regelmatig en geeft een stabiel vlambeeld. 
  • Eikenhout 
    Brandt traag, geeft weinig rook en maakt een knapperend geluid dat direct geassocieerd wordt met een gezellig avondje stoken. Het is een harde houtsoort met een hoog calorisch vermogen. Het is een perfecte houtsoort voor de wat grotere houtkachels.   
  • Elzenhout 
    Elzenhout is een zachtere houtsoort. Het brandt snel en geeft snel veel warmte af. Dit hout is daarom zeer geschikt voor het stoken in een spekstenen kachel. Doordat het hout snel warmte afgeeft, warmen ook de stenen sneller op. 
  • Hout van fruitbomen 
    Heeft een hoog drooggewicht en bevat veel energie. Het hout geeft hierdoor veel warmte af en brandt lang. Ook spat deze houtsoort niet tijdens het branden en geeft het een rustig vuurbeeld.
 
De volgorde in de opsomming van meest geschikte (inheemse) houtsoorten is: appel, haagbeuk, beuk, peer, eik, es, berk, plataan, noten, iep, hazelaar en els. Alle andere inheemse en uitheemse (tropische)! houtsoorten zijn minder of zelfs ongeschikt als stookhout in houtkachels.

Welk hout kun je beter niet stoken?

Ongeschikte boomsoorten om te stoken zijn:

  • Wilgenhout
  • Populierenhout
  • Kastanjehout
  • Lindehout
  • Esdoornhout
  • Naaldbomenhout
  • Behandeld hout

Deze soorten branden veel te snel waardoor houtgassen niet volledig de kans krijgen om te ontvlammen. Ook geven sommige van deze soorten een vervelende geur. Hout van naaldbomen en tropisch hardhout brandt wel mooi, maar is niet geschikt vanwege de ongunstige verbrandings-eigenschappen en de uitstoot van sterk ruikende en prikkelende houtrook. Harsen in deze houtsoorten bevatten zuren die vrijkomen en een grote kans op overlastklachten geven. 

Behandeld hout (geverfd, geïmpregneerd, enz), verlijmd, gelaagd of geperst hout (multiplex/underlayment, MDF/HDF, spaanplaat, OSB, enz.) mogen niet worden gestookt omdat het te veel ongewenste uitstoot geeft en het in de categorie “afval” valt. Afval mag absoluut niet in houtkachels worden verbrand. De lijm van samengesteld hout bevat bovendien stikstofverbindingen. Deze komen bij verbranding vrij, geven veel oog- en luchtwegirritaties en worden in de schoorsteen omgezet in salpeterzuur dat de schoorsteen en het milieu aantast.

Zoeken