Wat is het Stookalert?  

Met het Stookalert roept het RIVM mensen op om onder bepaalde weersomstandigheden de houtkachel uit te laten. Wanneer de weersomstandigheden niet optimaal zijn kan het stoken overlast geven door de uitstoot van schadelijke houtgassen.

Rook bevat schadelijke stoffen zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAKS), benzeen en koolmonoxide. De houtrook blijft bij ongeschikt stookweer hangen en veroorzaakt overlast voor uw omgeving. Vooral kwetsbare groepen kunnen last hebben van de rook: mensen met long-, hart- of vaatziekte, ouderen of kleine kinderen. Het is dus aan te raden om voordat u gaat stoken, het Stookalert te raadplegen. Het Stookalert kunt u raadplegen via deze website van Stookalert.

De Stookwijzer

Een alternatief voor het Stookalert is de Stookwijzer. Waar het Stookalert per provincie een advies afgeeft, geeft de Stookwijzer een advies per plaats. Daarnaast wordt er een stook alert afgegeven wanneer de helft van een provincie minimaal 6 uur lang een verwachting heeft voor ongunstige omstandigheden. De Stookwijzer daarentegen ververst de informatie elk uur. De metingen van Stookwijzer kunnen daarom afwijken van metingen zoals die van het Stookalert. 

Wanneer wordt het Stookalert afgegeven? 

De weersverwachting van het KNMI bepaalt of er een Stookalert wordt afgegeven. Er wordt gekeken naar de windsnelheid en naar de dikte van de onderste luchtlaag. Deze luchtlaag, ook wel grenslaag genoemd, wordt gevormd door de onderste paar honderd meter van de atmosfeer. De grenslaag is van groot belang voor weer en klimaat. Wind, temperatuur en vocht in de onderste lagen van de atmosfeer zijn van grote invloed op het weer aan de grond. Bij weinig wind en een dunne grenslaag blijft rook hangen en wordt de lucht slecht ververst. Geen ideale situatie om hout te stoken dus. 

Wanneer zijn de weersomstandigheden goed om hout te kunnen stoken?

De ideale weersomstandigheden voor het stoken van hout is wanneer er een windje met minimaal windkracht 2 staat. Het is niet mistig en de lucht is vrij van smog. Onder deze omstandigheden kan de rook goed verwaaien en verdunnen en is de kans op overlast het kleinst. Raadpleeg het Stookalert om zeker te weten dat de weersomstandigheden goed zijn om schoon te kunnen stoken. 

Naast voldoende trek zijn er uiteraard ook andere factoren die belangrijk zijn om emissiearm te kunnen stoken. Het is dus niet zo dat wanneer er genoeg wind staat u geen rekening meer hoeft te houden met factoren zoals het soort hout, de manier van aansteken, het vochtpercentage in het hout etc. Deze elementen blijven allemaal even belangrijk. Wanneer alle factoren goed zijn, hoeft houtstook helemaal geen overlast te veroorzaken. Schoon en veilig hout stoken kun je leren. Bezoek daarvoor bijvoorbeeld een stookavond. Met een aantal tips kun je bewust en dus schoon leren stoken. 

Een katalysator biedt ook uitkomst. Met een katalysator/ houtrookfilter krijgen deeltjes die in het vuur niet zijn verbrand een tweede kans om alsnog te verbranden. Hierdoor neemt de emissie verder af en wordt het risico op overlast verminderd. Het filter vermindert de uitstoot van schadelijke gassen tot wel 96%. 

Zoeken